Starten, Karriären och Mustaschen

  • Inläggsförfattare:

En intervju med David Heibrandt, Senior Bid Manager på Sobczak and Partners

En av de saker jag gillar när det kommer till att jobba med anbud är att det alltid är korta deadlines och att det sällan finns utrymme till möten som borde ha varit ett email. – David Heibrandt

David Heibrandt är det senaste tillskottet till konsultverksamheten Sobczak and Partners. I början av året satte han igång i sin roll som Senior Bid Manager. Lär känna David och hans arbete genom att läsa intervjun med honom nedan.

Vad fick dig att starta din karriär som Bid Manager?

Jag trillade in i anbudsvärlden för snart tio år sedan. Jag har en bakgrund inom PR och reklam där jag bland annat hade en kund i byggbranschen som heter Tjuren Projektpartner. Via dem fick jag kontakt med NCC som börjat märka en trend i att de upphandlingar de jobbade med gick från att vinnas på pris till att mer avgöras på kvalitetsfaktorer. De behövde därför någon som var en vass skribent och hade förmåga att jobba mer kommunikativt med och i anbudsprocessen. Jag var sugen på något nytt och behövde ett fast jobb efter att ha varit föräldraledig med mitt andra barn så det blev en bra matchning.

Varför valde du att börja på Sobczak and partners?

Jag och Elin har varit Twitterkompisar ett tag och började av en slump diskutera anbud och den plattform för bid managers hon höll på att lansera (BimCom). Efter vårt första möte kom vi bägge fram till att vi har liknande filosofier kring hur man bäst driver upphandlingar så det var inte svårt att svara ja när hon erbjöd mig att hoppa in i firman. Jag känner mig dessutom rätt klar med storföretag för ett tag framåt. Det ska bli väldigt roligt att få jobba mer med mindre och hungriga företag som verkligen vill komma igång med offentliga affärer.

Hur vinner du dina upphandlingar?

Min målsättning är att alltid jobba smart och att jobba rätt från början. En av mina teoretiska utgångspunkter är en kurs i psykologisk krigföring, PsyOps, jag gick i Försvarsmaktens försorg för ett antal år sen. Utmaningen när man jobbar med någon form av kommunikation i ett krigsområde är att du har små resurser att jobba med och du måste vara oerhört agil: direkt identifiera målgruppens behov och hur du ska få dem att tycka eller agera på ett visst sätt. Och därefter snabbt producera ett material som gör jobbet. Anbud är upplagda på liknande sätt där en väl genomförd analys i uppstartsfasen är det som gör att du har tid att producera ett vinnande underlag till kunden och ha hår kvar på huvudet efter att du lämnat in det.

Vad gör att du sticker ut från andra Bid Managers?

En av de saker jag gillar när det kommer till att jobba med anbud är att det alltid är korta deadlines och att det sällan finns utrymme till möten som borde ha varit ett email. Anbud handlar om att ha en tydlig struktur, avgränsade möten och en plan. Eftersom jag är en no nonsense kind of guy faller det sig naturligt för mig att se till att det finns på plats. Sen gäller det givetvis att vara flexibel när man väl är inne i arbetet och alltid jobba situationsanpassat. Som Ike Eisenhower brukade säga: ”In preparing for battle I have always found that plans are useless, but planning is indispensable.

En annan av mina styrkor är min arbetsprocess som i korthet går ut på att snabbt ta ut det som är det viktiga i ett förfrågningsunderlag och spalta upp det i konkreta och uppföljningsbara aktiviteter. Jag är också väldigt förtjust i spelteoretiska resonemang vilket gör att jag är bra på att identifiera de delar av ett anbud där det går att jobba kreativt utifrån upphandlarorganisationens frågeställningar och utvärderingsmodell. En kund lärde mig nyligen den italienska fotbollstermen ”furbo”; att aldrig gå över gränsen för vad som är tillåtet, men ständigt balansera på den. Det kan tyckas vara långt mellan Francesco Totti som förstärker sig till en straff och en kommunal upphandling av förbrukningsmaterial. Men det som binder ihop dem är att det ibland krävs att man stressar reglerna för att vinna.

Den viktigaste frågan.. Hur sköter du din mustasch?

Jag hade ett starkt Salvador Dali-game på gång men klippte nyligen av fem centimeter. Det blev omöjligt att hålla den i form när det var fuktigt ute. Jag antar att Dali hade en särskild assistent som skötte hans mustascher vilket jag dessvärre inte har råd med, så nu nöjer jag mig med en kortare variant. Regelbunden kamning och lite vax är allt som krävs.

Slutligen, vart kan folk nå dig?

Jag nås via mail på david@elinandpartners.com eller på Linkedin under David Heibrent.